tiistai 26. maaliskuuta 2013

Anna-Kaisa Pitkänen: Omalaatuinen ystäväni


Omalaatuinen ystäväni – kuinka hevoseni opetti minulle toisin katsomisen taidon on mielenkiintoinen pieni kirja. Siinä toimittaja Anna-Kaisa Pitkänen kertoo Varjo-hevosen hankinnasta ja iloista ja suruista hevosenomistajana. Varjo kuvataan hyvin omituiseksi ja persoonalliseksi hevoseksi, mutta lukijan on hiukan vaikea saada kiinni hevosen omalaatuisuudesta. Eivätkös kaikki hevoset ole vähän säikkyjä joissakin tilanteissa? Ja yllättävän moni puhkuu satuloitaessa tai tylsistyy tuntiratsuna. Varjo kuitenkin innosti Anna-Kaisaa ottamaan selvää hevospsykologiasta, ja samat asiat voi lukiessa laajentaa koskemaan ihmismaailmaakin.

Kirjassa on muutamia kauniita ja koskettavia pätkiä, kieli on kauttaaltaan hyvää, ja tarinakin on kiinnostava. Kuitenkin tarina jotenkin hyytyy loppua kohti, alku lupasi enemmän. Hiukan olisi vielä voinut toistoja karsia ja avata hevostermistöä enemmän. Kaipasin myös enemmän käytännön tapahtumia ja kuvausta juuri siitä, miksi Varjo koettiin hankalaksi tai omalaatuiseksi hevoseksi. Ehkä kirjan loppupuoli ratsastusapuineen viehättää enemmän puoliammatillista ratsastajaa ja hevoshoitajaa.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Nälkävuosi palkittiin vuoden 2012 parhaana esikoisromaanina Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla. Se pääsi myös Finlandia-ehdokkaaksi.

Pienoisromaanin tapahtumat sijoittuvat Suomen suuriin nälkävuosiin 1867-1868. Nälkään nääntyvän kansan edustajaksi kirjassa päätyy Marja, joka mahdottomassa tilanteessa jättää miehensä kuolemaan ja lähtee lastensa kanssa epätoivoiselle matkalle kohta Pietarin kultaisia katuja. Marja lapsineen ei ole yksin kerjuulla; kerjäläisten joukot kansoittavat tiet ja levittävät kulkutauteja missä ikinä liikkuvatkin.

Kirja näyttää hyvin sen, kuinka raadollista on ihmisten kamppailu elämästään. Äärimmäisessä hädässä kaikki keinot ovat sallittuja, kun pelissä on oma henki. Kuitenkin myös inhimillisyyttä ja auttamishalua löytyy: vähästäkin ruoastaan ihmiset ovat valmiita auttamaan niitä, joilla asiat ovat vielä kehnommin.

Vastakohtana kansan kurjuudelle ovat herrat Helsingissä. Senaattori pohtii, mitä valtio voisi tehdä tilanteen parantamiseksi ja ovatko hätäaputyöt oikea ratkaisu.

Pieneen kirjaan mahtuu paljon asiaa ja tunteita puolentoista vuosisadan takaisesta Suomesta.

torstai 14. maaliskuuta 2013

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Ensimmäinen kirja

Karl Ove Knausgårdin kuusiosainen tunnustusromaanisarja Taisteluni on aiheuttanut Norjassa suurta kohua. Knausgård on norjalainen kirjailija, joka asuu nykyään Tukholmassa. Taisteluni-sarjassa hän kertoo omasta elämästään hyvin henkilökohtaisesti ja on suututtanut lähipiirinsä ihmiset suorasukaisilla kommenteillaan ja paljastuksillaan.

Ensimmäisessä kirjassa Knausgårdin minä-kertoja on Ruotsiin muuttanut norjalaiskirjailija, joka käy läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan norjalaisessa pikkukaupungissa. Elämä tavallisessa porvarillisessa perheessä on vallan tavallista. Tosin pojan isäsuhde on vaikea, hän pelkää isäänsä ja tämän äkkipikaisia reaktioita valtavasti. Isäsuhde ja suhtautuminen isän alkoholismiin nousevatkin yhdeksi kirjan keskeisistä teemoista.

Kirja on myös nuoren pojan kasvukertomus. Hän ihastuu luokkakaveriinsa, haaveilee rocktähteydestä bändissä soittaessaan, pelaa jalkapalloa, kokeilee alkoholia ja lukee kirjoja.

Aiheiltaan hyvinkin tavanomainen kirja on kirjoitettu tarkkanäköisesti ja rytmitetty hyvin. Nykypäivä ja muistot vuorottelevat kirjailijan muistellessa ja miettiessä, mitä hän muistaa ja miten hän muistaa. Myös kirjasarjan toinen osa on jo suomennettu; loppuja neljää jäämme odottamaan.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Michael Laitman: Johdanto Kabbalaan – opas rauhallisempaan elämään


Michael Laitman on valkovenäläissyntyinen professori, joka on tutkinut Kabbalaa vuosikymmenet. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti Kabbalan asiantuntijana ja opettajana.

Kabbala oli minulle aiemmin tuttu lähinnä nimenä, mutta kirjasta saa paljon lisää yleistietoa Kabbalan historiasta ja opetuksesta. Kirjassa on paljon kauniita ajatuksia ja pohdinnan aihetta. Yllätys oli se, kuinka paljon Kabbalan ajatukset muistuttavat hindu-perintöä egon kuolemisineen ja altruismin ylistyksineen. Mielenkiintoinen kirja kaikille elämää, uskontoja ja filosofiaa pohtiville, jos pystyy ohittamaan hapuilevan käännöksen.

Johdanto Kabbalaan on kaunis pieni kirjanen, joka olisi ansainnut kunnollisen suomennoksen. Nyt ikävä kyllä tekstistä paistaa läpi, että suomentaja ei puhu suomea äidinkielenään. Välillä teksti piti kääntää mielessään englanniksi, jotta ymmärsi ajatuksen. Kirja olisi ehdottomasti tarvinnut tarkistuskierroksen kielenhuollossa. Joskus mietityttää, miten kannattaa julkaista ja painaa kirjallisuutta, jota ei viitsitä kunnolla toimittaa.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Monty Pythonin maailma Monty Pythonin mukaan


Bob McCabe on tehnyt suururakan kokoamalla kuuden Pythonin muistelmat samoihin kansiin. Tuloksena on koskettava, hauska ja välillä hulvaton matka Pythonien elämään ja viihteen tekemiseen. Kaikkien kuuden Peruspythonin elämänkerta kuvataan heidän omien muisteluidensa kautta. Ja jokaisella on todella mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan, vaikkakin he joskus muistavat asiat aika eri tavoin... Terry Jones, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman, Terry Gilliam ja John Cleese muistetaan monesta muustakin projektista, mutta Monty Pythonin mukana he nousivat legendoiksi.

Tämä kirja on todellakin jokaisen Monty Python –fanin unelmateos. Kirjan parissa on mukava muistella sketsejä, elokuvia ja lauluja. Kukapa voisi unohtaa "Brianin elämän" tai Always look on the bright side of life –laulun tai kuolleen papukaijan sketsin? Ja tietysti hassun kävelyn ministeriö ja Ni-ritarit ovat aitoja klassikkoja. Lue tämä, jos haluat tietää lisää taustoja ja nauraa makeasti. Jos vielä luet kirjaa ääneen Pythoneista tykkäävälle kaverille, ilo on kaksinkertainen. Suosittelen.