maanantai 5. maaliskuuta 2012

Elina Tiilikka: Punainen mekko

Elina Tiilikka nousi melkoiseen kuuluisuuteen esikoisromaanillaan Punainen mekko, joka kertoo prostituutioon ajautuvan Nooran tarinan. Kirja perustuu osittain Elina Tiilikan omakohtaisiin kokemuksiin.

Punainen mekko tarjoaa melkoisen raadollisen kuvauksen eräästä ihmiselämästä, nuoren naisen kasvusta ja haparoinnista. Noora ei oikein jaksa keskittyä mihinkään, hänellä ei ole haaveita elämälleen. Hän ajelehtii päivästä toiseen, ei jaksa tehdä töitä, näpistelee huvikseen ja yrittää koko ajan päästä yli siitä, mistä aita on matalin. Nooralle aita näyttää lopulta matalimmalta prostituoituna: lyhytkestoinen, helppo työ, josta maksetaan paljon. Työ ei kuitenkaan olekaan niin helppoa kuin miltä ensin vaikuttaa, vaan orjuuttaa ja vaatii veronsa.

Punainen mekko on kiinnostava kirja, hiukan karkea, rosoinen ja paikoin hypähtelevä. Tiilikka kuvaa yksinäisen, itsestäänkin eksyneen nuoren maailmaa todella hyvin. Kirjan luettuani jäin miettimään, kumpi mahtaakaan olla yksinäisempi ja onnettomampi, seksiä ostava mies vai sitä myyvä nainen.

Ei kommentteja: