tiistai 19. maaliskuuta 2013

Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Nälkävuosi palkittiin vuoden 2012 parhaana esikoisromaanina Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla. Se pääsi myös Finlandia-ehdokkaaksi.

Pienoisromaanin tapahtumat sijoittuvat Suomen suuriin nälkävuosiin 1867-1868. Nälkään nääntyvän kansan edustajaksi kirjassa päätyy Marja, joka mahdottomassa tilanteessa jättää miehensä kuolemaan ja lähtee lastensa kanssa epätoivoiselle matkalle kohta Pietarin kultaisia katuja. Marja lapsineen ei ole yksin kerjuulla; kerjäläisten joukot kansoittavat tiet ja levittävät kulkutauteja missä ikinä liikkuvatkin.

Kirja näyttää hyvin sen, kuinka raadollista on ihmisten kamppailu elämästään. Äärimmäisessä hädässä kaikki keinot ovat sallittuja, kun pelissä on oma henki. Kuitenkin myös inhimillisyyttä ja auttamishalua löytyy: vähästäkin ruoastaan ihmiset ovat valmiita auttamaan niitä, joilla asiat ovat vielä kehnommin.

Vastakohtana kansan kurjuudelle ovat herrat Helsingissä. Senaattori pohtii, mitä valtio voisi tehdä tilanteen parantamiseksi ja ovatko hätäaputyöt oikea ratkaisu.

Pieneen kirjaan mahtuu paljon asiaa ja tunteita puolentoista vuosisadan takaisesta Suomesta.

Ei kommentteja: