maanantai 3. kesäkuuta 2013

Marjorie Hillis: Elä yksin ja nauti – klassikko-opas sinkkunaiselle


Elä yksin ja nauti on hauska pieni kirjanen, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1936, ja nousi bestselleriksi. Teoksella on siis ikää jo lähes 80 vuotta, mutta monet neuvot toimivat yhä. Maailma on toki muuttunut, mutta naisen elämässä on yhä edelleen paljon samaa kuin itsellisen, työtä tekevän naisen elämässä oli Amerikoissa ennen toista maailmansotaa.

Kirja jakautuu lukuihin, joissa tarkastellaan naisen elämän pulmakohtia. Mitä yksinäinen nainen tarvitsee? Kuinka yksinäinen nainen löytää seuraa? Mitä alkoholijuomia yksinäisen naisen kuuluu tarjota? Kuinka elämästä voi nauttia eniten yksin asuen? Kunkin jakson esimerkkitapaukset valottavat Neiti N:n ja Rouva G:n tapauksien avulla, miten toimia oikein (näin toimii viisas nainen!) ja miten väärin (tätä tapaa voimme vain surkutella). Monet ohjeet toimivat yhä, ja tähtäävät lopulta siihen, ettei ehkä tarvitsekaan elää yksin.

Naisia vaivaavat myös monet arkuudet ja pelot. Kirja toteaa opettavaiseen ja hauskaankin sävyynsä: ”Suoralta kädeltä mieleen ei tule ainuttakaan kunnon murhajuttua, jossa uhrina olisi yksin elävä nainen. Miten sitten elätkin, todennäköisyys että sinulle tapahtuu jotain hirvittävän kauheaa on yksi monesta sadasta tuhannesta. Todennäköisyys voittaa raha-arpajaisissa on paljon suurempi. Mutta oletko koskaan voittanut?” Hupaisaa kesälukemista!

Ei kommentteja: