tiistai 3. syyskuuta 2013

Hisham Matar: Erään katoamisen anatomia

Toisella kymmenellä oleva Nuri on isänsä kanssa lomailemassa, kun hän kohtaa kauniin, keltaiseen uimapukuun pukeutuneen naisen. Kaksitoistavuotias Nuri tuntuu kummallista vetovoimaa Monaa kohtaan, hän rakastuu umpimähkää. Nuri tunteekin suurta kateutta, kun hänen isänsä ja Mona löytävät toisensa ja avioituvat.

Nurin isä perheineen on paennut Libyasta Egyptiin poliittisista syistä. Yhtä lailla kotonaan hän tuntuu olevan myös Euroopan suurkaupungeissa, Pariisissa, Genevessä ja Lontoossa.  Isä on rojalistien kannattaja ja entinen ministeri. Hän kuuluu edelleen Kairon yläluokkaan, perhe elää palvelusväen keskellä kaukana köyhien kaupunkilaisten arjesta.

Seuraava käännekohta Nurin elämässä tapahtuu, kun hän on 14-vuotias: eräällä Euroopan matkallaan isä katoaa! Kenelläkään ei tunnu olevan käsitystä siitä, kuka sieppauksen takaa on, onko isä elossa vai tapettu. Pikku hiljaa Nurille selviää uusia asioita isän menneisyydestä. Hänen on löydettävä suunta omalle elämälleen ja suhteutettava se isäänsä.

Kirjan tunnelma on vertaansa vailla. Matar paljastaa vain pikku hiljaa, mitä menneisyydessä on tapahtunut. Paljon jää myös lukijan omien tulkintojen varaan.

Ei kommentteja: