keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

Minna Lindgren loihtii ikäihmisten palvelutalo Ehtoolehtoon melkoisen sopan. Odotin heti minnalingrenmäistä hupailua ja terävää ironiaa, ja ensimmäisen puoliskon kirjasta olin aika lailla pettynyt. Jostakin syystä alku ei vain minulla toiminut. Toinen puolikas kirjaa onneksi pelasti tilannetta.

Kuolema Ehtoolehdossa kertoo yli 90-vuotiaiden ystävysten elämästä, kun outoja alkaa tapahtua. Nuoria ihmisiä kuolee, vanhuksia ylilääkitään ja rikoksia tapahtuu. Kaiken keskellä hiukan höperöt ja muistamattomat Siiri, Anna-Liisa ja Irma yrittävät saada asioista tolkkua ja löytävät elämästään paljon ilon aiheitakin. Ihana (helvetin) enkeli Mika auttaa leidejä asioiden selvittelyissä.

Dekkaritarinan ohessa Minna Lindgren onnistuu nostamaan esille monia karuja epäkohtia ja hulluuksia vanhusten kohtelussa. Ja kaikkein kovimmin niille nauravat vanhukset itse. Näillä vanhuksilla riittää tietoa myös kulttuurista, musiikista ja historiasta. Paikoitellen kirja on nautittavaa satiiria ja nauru irtoaa myös lukijalta. Helsingin tuntemus on lukijallekin eduksi, muuten pitkistä Helsinki-kuvauksista tulee helposti puuduttavia.

Ei kommentteja: