torstai 4. kesäkuuta 2015

Dag Solstad: Ujous ja arvokkuus

Dag Soltstad on Norjan arvostetuimpia kirjailijoita 17 romaanillaan, mutta minulle aivan uusi tuttavuus. Kieli on omintakeista, toistelevaa, jopa jankkaavaa, ehkä hiukan kafkamaista, mutta mielenkiinto herää.

Ujous ja arvokkuus kertoo yhden aamupäivän tapahtumista opettaja Elias Ruklan elämässä. Elias on yli viisikymppinen kirjallisuuden lehtori, jonka elämä romahtaa erään aamutunnin jälkeen. Elias on tottunut opettamaan nuorisoa, jota ei vähempää voisi kiinnostaa Ibsenin tuotanto ja kaikki mitä lehtorin kuuluisi kansakunnan nousevalle nuorisolle opettaa. Vai onko sittenkään tottunut? Kun oppilaat eivät reagoi hänen yhtäkkiseen ilmestykseensä Villisorsaa käsittelevällä tunnilla, Elias romahtaa.

Alkaa muisteluiden sarja, jossa kerrataa Eliaksen elämää. Elias tapasi aikoinaan opiskellessaan suuren karaktäärin Johan Corneliussenin, josta tuli hänen paras ystävänsä. Johanin upea vaimo Eva oli Eliaksen mielestä kaunein ihminen maan päällä. Muistelot ja elämän pohdinta vuorottelevat, ylimpänä nykyihmisen syvä eksistentiaalinen kriisi. Kirjassa sivutaan monia kirjallisuuden suurnimiä, myös Saarikoski saa oman minuuttinsa parrasvaloissa.


Ei kommentteja: