tiistai 15. syyskuuta 2015

Patti Smith: Ihan kakaroita

Haluatko saada tuntumaa laulaja-lauluntekijä, runoilija ja kuvataiteilija Patti Smithin varhaisaikuisuuteen ja kuvaa siitä, miten hänestä tuli taiteilija? Jos vastasit edes haparoiden “kyllä”, lue Smithin teos Ihan kakaroita.

Teoksen päähenkilöt ovat Patti Smith ja Robert Mapplethorpe. He kohtaavat toisensa 1960-luvun lopun New Yorkissa, jonne Patti Smith on tullut käytännössä ilman rahaa, aloittamaan omaa elämäänsä. Robertista ja Pattista tulee ensin pari ja myöhemmin luottoystävät. Patti Smith kuvaa elämäänsä ja itsenäistymistään, omaa ja myös Robertin työskentelyä ja kasvamista taiteilijaksi.

Patti ja Robert kulkevat ja asuvat New Yorkin taiteilijapiireissä tai niiden liepeillä. Pienempien ja isompien kuuluisuuksien nimiä vilahtelee tekstissä siihen malliin, että hetkittäin se tuntuu tärkeilyltä. Toisaalta Patti Smithin meille tarjoama kurkistus aloittelevien taiteilijoiden elämään 60-70-lukujen taitteen New Yorkissa on ihana hyppäys Etelä-Karjalan maisemista toiseen maailmaan, ja jos siihen maailmaan kuuluu tunnettuja henkilöitä, ei kai kirjoittaja sille mitään voi.

Teos on vahvasti omaääninen ja Smith tarjoaa meille itse valitsemansa otokset elämästään. Kuten Patti Smithin persoonaan sopii, mihinkään suuntaan ei pahemmin kumarrella.

Jokin aika sitten huomasin ilokseni, että Patti Smithin muistelmateos saa jatkoa tänä syksynä!

Ei kommentteja: