sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Petri Tamminen: Meriromaani


Petri Tamminen kertoo merikapteeni Vilhelm Huurnan elämäntarinan. Siihen riittää 141 sivua. Tänä päivänä muotia olevien paksujen romaanijärkäleiden vastapainona oli virkistävää lukea tarina, jossa kerrottiin Huurnan elämästä olennaiset asiat. Välillä jopa tuntui, että viipyiltiin Askaisten isäntien kammareissa.

Merikapteeni Huurna eli aikana, jolloin höyrylaivat syrjäyttivät puurakenteiset laivat.  Huurnalta meni uransa aikana maailman merillä alta useita laivoja. Nuorena hän kuvitteli, että ”elämä odottaisi vasta Pohjanmeren takana”.  Vanhetessaan hän ymmärsi, että merikapteenin töitä voi tehdä Itämerelläkin, jossa on tasaisemmat tuulet. Laivatkin pysyivät siellä paremmin pinnalla.

Huurna yritti kovasti perustaa perhettä ja löysikin vaimon, mutta epäonni koetteli myös perhettä.  Huurnan vanhetessa elämänpiiri supistui omaan kylään ja omaan pihapiiriin. Mutta sielläkin ”tapahtui vaikka mitä, yhtenä päivänä heinät kaatuivat tuonnepäin ja toisena tänne”.

Tammisen kieli on niukkaa, mutta lämpimän humoristista ja epäonnista päähenkilöä ymmärtävää.  Huurna käy epäonnistumisiaan läpi, mutta löytää aina jonkin myönteisen näkökulman asioihin – oli se sitten vaikkapa vain hyvät saappaat, joilla kävellä jäätietä pitkin.

Tämä pieni helmi pääsi Hesarin vuoden 2015 parhaiden kirjojen listalle.

Ei kommentteja: