tiistai 4. lokakuuta 2016

Laura Honkasalo: Pöytä yhdelle


Pöytä yhdelle – yksinäisyydestä ja yksin olemisen taidosta on hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen kirja. Honkasalo avaa lukijalle omakohtaisia kokemuksiaan erillisyydestä ja erilaisuudesta ja kertoo yksinäisyydestä monesta eri näkökulmasta.

Kirja on luokiteltu tietokirjaksi, mutta melkein voisi löytyä lyhyistä kertomuksistakin. Honkasalo kuvaa yksinäisyyttä erilaisten tarinoitten kautta. Löytyy muuttajaa, sairastunutta, lapsetonta, eronnutta, jätettyä ja petettyä. Nämä ihmiset eivät ole vapaaehtoisesti valinneet yksin olemista, he ovat vain ajautuneet tai jääneet yksinäisyyteen. Sopivaa kumppania ei ole osunut tielle tai joukkoon ei ole hyväksytty.

Tarinat ovat kipeitä ja herättävät ajatuksia. Tuskin monikaan tahallaan lisää yksinäisen piinaa esimerkiksi Facebookin toveruushehkutuspäivityksillä, mutta ajattelemattomuuttaan ripottelee suolaa yksin jääneen haavoihin: Honkasalon kuvaava esimerkki on ”Ihana aviomieheni teki minulle rakkauslatten puuhellalla”.

Kirjassa käydään läpi parisuhdetta haluavan yksinäisyys, lapsuuden yksinäisyys ja katsotaan myös yksin olemisen vapauteen. Yksin oleminen voi olla myös nautintoa ja levollista läsnäoloa.

Ei kommentteja: