torstai 9. heinäkuuta 2020

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

Kirjailija Lara Prescott sai nimensä Boris Pasternakin kirjan Tohtori Zivagon päähenkilön mukaan. Nyt Prescott on kirjoittanut esikoisromaaninsa siitä, miten Pasternakin kirja syntyi, miten se salakuljetettiin Neuvostoliitosta julkaistavaksi ensin Italiassa ja miten se tuotiin  kirja kerrallaan takaisin Neuvostoliittoon. Ja mitä Pasternakille ja hänen läheisilleen tapahtui samaan aikaan.

Kirja alkaa Yhdysvalloista kylmän sodan aikaan. Pääosassa ovat naiset, jotka työskentelevät tiedustelupalvelussa konekirjoittajina ja joiden työpanosta pidetään toisarvoisena. Näistä naisista kertojina saavat äänensä kuuluviin Irina ja Sally, jotka etenevät urallaan vaativampiin tehtäviin kentälle, Eurooppaan asti.

Toisaalla kuvataan tapahtumia Neuvostoliitossa, jossa kertojana on Pasternakin rakastajatar Olga. Kirjan alussa Olga tuomitaan 5 vuodeksi Siperiaan, josta Olga pääsee palaamaan Stalinin kuoltua. 

Pasternak kirjoittaa Tohtori Zivagoa vuosia ja lukee päivittäin uutta tekstiä Olgalle. Pasternak, hänen vaimonsa ja rakastajattarensa kahden lapsensa kanssa elävät samassa pihapiirissä erillistä ja yhteistä elämää. Pasternak sai Tohtori Zivagosta Nobel-palkinnon, mutta se ei suinkaan tehnyt hänen asemaansa helpommaksi.

Prescott on kirjoittanut vetävän tarinan, josta osa perustuu tosiasioihin Pasternakin elämästä, kirjan julkaisemisesta ja sen salakuljettamisesta ja siitä, mikä tiedustelupalvelujen osuus oli tässä kaikessa. Hän on luonut varsinkin naispäähenkilöt eläviksi. Kirjan luettua jää sellainen olo, että nyt täytyy kaivaa esiin Tohtori Zivago.

Ei kommentteja: