Tritonus on musiikissa nimitys ns. paholaisen intervallille, ylinousevalle kvartille. Sitä on pidetty pahaenteisenä ja sen käytöstä on ollut vuosisatojen aikana monenlaisia sääntöjä. Kjell Westön uusimmassa kirjassa päähenkilö, kapellimestari Thomas Brander, rakentaa saaristoon taloa, jonka nimeksi tulee Casa Tritonus.
Kirja on täynnä musiikkia, voisi sanoa, että musiikki on pääosassa. Thomas Brander kollegoineen edustaa perinteistä, klassisen musiikin genreä. Toinen päähenkilö, Reidar Lindell taas on harrastajamuusikko, joka soittaa tanssibändissä kitaraa. Miehistä tulee naapurit, kun Casa Tritonus valmistuu.
Thomas kollegoineen on edennyt hienosti urallaan, mutta nyt Thomaksen on vaikea saada kiinnityksiä. Hänen ammattitaitoonsa ei enää luoteta ja metoo-liikekin on mukana. Thomas on ylirasittunut, tehnyt liikaa töitä ja luottamus omaan osaamiseen on hävinnyt.
Thomaksen ja Reidarin ihmissuhteita ja niiden solmuja käydään kirjassa läpi. Kirjaan on musiikin lisäksi mahdutettu paljon ajankohtaista asiaa maahanmuuttajista ilmastonmuutokseen. Pandemiakin siellä vilahtaa.
Musiikista käydään loputtomia keskusteluja kapellimestarien välillä. Pääpiirteittän ne ovat kiinnostavia ja luin ne läpi, mutta jossain vaiheessa tuntui, että vähempikin olisi voinut riittää. Westön kirjassa keski-ikäiset miehet ruotivat elämäänsä ja naissuhteitaan. Saattaa kuulostaa aika kornilta, mutta Westön tekstiä lukee mielenkiinnolla, ja musiikilliset seikat tuovat kirjaan lisämaustetta. Ehdottomasti ainakin musiikista kiinnostuneiden kannattaa tarttua tähän.
Kirjan lopussa on pitkä luettelo musiikin ammattilaisia, joilta Westö on saanut apua kirjan kirjoittamisen yksityiskohdissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti