maanantai 29. joulukuuta 2014

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia


Pajtim Statovci kertoo Kosovosta Suomeen muuttaneen albaaniperheen tarinaa. Kertojina vuorottelevat perheen äiti Emine ja nuorin poika Bekim. Äidin tarina alkaa Kosovosta vuonna 1980, naimisiinmenosta ja perheen perustamisesta. Elämä osoittautuu toisenlaiseksi kuin Emine on kuvitellut: mies on väkivaltainen ja puhumaton, yhteyttä vaimoon ja lapsiin ei ole. Kosovon sodan alkaessa perhe pakenee Suomeen, johon lapset sopeutuvat paremmin, vanhemmat huonommin. Emine löytää viimein paikkansa, mutta joutuu aloittamaan elämänsä alusta.

Bekimin kuvaus omasta elämästään on aivan toisen tyyppistä: nuori mies etsii kumppania eri tavoin ja elää heidän kauttaan. Häntä arvotetaan maahanmuuttajan taustasta käsin ja muutenkin kirjassa kuvataan suomalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin. Kirjassa liikutaan Suomen ja Kosovon välillä, erilaisten kulttuurien ja tapojen välillä.

Iso symbolinen merkitys kirjassa on kissoilla ja käärmeillä. Yöbaarista Bekimin kumppaniksi löytyy inhimillistetty kissa, joka lopulta hallitsee Bekimin elämää. Kuningasboa, jonka Bekim hankkii lemmikikseen, on lopulta tuhottava. Lukijaa jää askarruttamaan, mitä kirjailija haluaa kertoa näillä eläinhahmoilla. Ehkä eläinhahmojen herraksi pääseminen kuvastaa Bekimin kasvua ja hänen oman elämänsä hallintaa? Itse hän on sanonut näkevänsä ”jotain samaa siinä valta-asetelmassa, jolla ihminen suhtautuu eläimiin ja seksuaalisuudeltaan tai kansallisuudeltaan itsestä poikkeaviin ihmisiin.” (HS 7.8.2014)

Kirjaa voi suositella virkistävän erilaisena! Pajtim Statovci voitti kirjallaan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon 2014.

Ei kommentteja: