lauantai 20. syyskuuta 2014

Kati Tervo: Sukupuu

Tässä on kirja naisista. Kati Tervo kertoo tarinan viiden sukupolven naisista Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa 1900-luvun alusta tähän päivään. Näkökulma vaihtuu aikakaudesta ja maasta toiseen kappaleen vaihtuessa. Välillä pää on pyörällä, mutta kirjan loppuun painettu sukupuu auttaa.

Tervo kirjoittaa läheltä: Kertojan näkökulma vaihtuu pienestä tytöstä vanhaan saksalaiseen isoäitiin ja sukupolviin siinä välillä yhtä lailla eläytyen. Yhtä intensiivinen on pienen lapsen kuvaus vähän pelottavasta mummustaan kuin tämän mummun kertomus omasta nuoruudestaan Saksassa, kotona, jossa hän tapasi suomalaisen Johanneksen. Miehet jäävät sivuosaan, he ovat sodissa särkyneitä tai katoavat kokonaan.  Muutamalla lauseella kuvataan ymmärrettäväksi elämä ja aikakausi Saksassa: mikä oli naisen asema, maisema, kotipiiri ja suku.

Saksasta Suomeen tulleen Adelen elämä ei ollut helppo: ikävä anoppi, maailmalle kadonneet sisarukset, kotikielenä saksa, kun suomen kieltä ei tullut opeteltua. Helppoa ei ollut Saksassakaan toisen maailmansodan aikana, Dresdenissä.

Paljon henkilöitä, paljon kohtaloita pienessä kirjassa. Olikohan niitä jo vähän liikaa?

Ei kommentteja: