maanantai 18. lokakuuta 2010

Mario Vargas Llosa: Tuhma tyttö

Tuhma tyttö on tämän vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan Mario Vargas Llosan uusin teos. Se on kertomus suuresta, elämänmittaisesta rakkaudesta, onnen tavoittelemisesta ja seksuaalisesta vallankäytöstä.

Kirjan kertoja Ricardo kuuluu perulaiseen keskiluokkaan ja haaveilee elämästä Pariisissa. Jo nuorena miehenä hänen onnistuukin toteuttaa haaveensa ja hän muuttaa Pariisiin, jossa toimii Unescon tulkkina ja kääntäjänä. Pikkuvirkamiehen elämä ei kuitenkaan ole tylsää tai tasaista ─ siitä pitää huolen Ricardon nuoruudenrakastettu Tuhma tyttö, joka tulee ja taas katoaa Ricardon elämästä.

Tuhma tyttö ja Ricardo tapaavat ensimmäisen kerran jo Perussa, kun Ricardon kotikortteliin ilmestyy nuori chileläiseksi tekeytyvä tyttö. Ricardo menettää hänelle heti sydämensä. Seuraavan kerran he tapaavat Pariisissa, kun Tuhma tyttö esiintyy Kuubaan lähtevänä vallankumoustaistelijana. Aina Tuhma tyttö katoaa Ricardon elämästä, mutta vuosien ja vuosikymmenten kuluessa heidän tiensä kuitenkin risteävät lukuisia kertoja. Kirjan tapahtumat liikkuvat Limassa, Pariisissa, Lontoossa, Tokiossa, Madridissa, jopa Helsingissä pistäydytään. Tuhma tyttö tavoittelee aina parempaa elämää rikkaita miehiä hyväksikäyttäen. Toisaalta hän ei voi välttää joutumasta itsekin hyväksikäytetyksi. Näiden aviomiesten ja rakastajien välissä hän hakee lohtua ja apua Ricardosta, mutta ei tyydy tämän pikkuporvarilliseen elämään. Mutta jaksaako Ricardokaan olla loputtomiin suuren rakkautensa tukena?

Rakkaus- ja ihmissuhdetarinan taustalla kulkevat maailmanpoliittiset tapahtumat. Varsinkin Perun kehityksen kulkua vuosikymmenten ajan seurataan Ricardon sedän lähettämien kirjeiden ja Ricardon kotimaahan tekemien vierailujen avulla.

Ei kommentteja: