Totuus taivaasta – tiedemiehen silmiä avaava kuolemanrajakokemus on mielenkiintoinen kirja. Tohtori Eben Alexander on Virginiassa työskentelevä lääkäri ja tutkija, joka sairastuu yllättäen vakavaan aivokalvontulehdukseen. Hän viruu koomassa viikon ajan, viikon joka muuttaa hänen elämänsä. Alexander pääsee tutustumaan taivaaseen tämän viikon aikana, kun hänen maalliset aivonsa ovat lähes kuolleessa tilassa.
Kirjassa kerrotaan vuorotellen sairaalan ja tapahtumista Alexanderin teho-osastolla makaavan ruumiin äärellä ja toisaalta hänen henkensä matkasta taivaisiin sillä välin. Kirja on vaikuttava puheenvuoro kuoleman jälkeisestä elämästä, vaikka minua hiukan häiritseekin kirjan amerikkalainen itsetehostus. Tohtori on niin pätevä ja niin upea ihminen ja niin rakastettu ja niin kaivattu ja niin ihmeellinen maallisessakin elämässä, että hitaampaa heikottaa. Ihmeellisen kuolemanrajakokemuksen myötä tohtorin käsitys sekä kuolemasta että muuttuu. Hän huomaa järkytyksekseen selittäneensä aiemmin muiden ihmisten kokemuksia hyväntahtoisen ylemmyyden ja epäilyksen kautta, nyt hänen pitäisi itse pystyä kertomaan kokemuksestaan uskottavasti.
Ja Alexander haluaa kertoa tarinansa, hän kokee sen velvollisuudekseen parantajana ja tutkijana. Perussanoma kirjassa on hyvin lohdullinen: ”olet täydellisesti hyväksytty ja rakastettu, sinulla ei ole mitään pelättävää”. Jos kirja on totta jokaisen ihmisen kohdalla, meitä odottaa kuolemassa uusi, ihana seikkailu. Henkinen itsemme on ikuinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti