perjantai 5. elokuuta 2016

Aidan Goggins ja Glen Matten: Sirt-dieetti


Sirt-dieetti on uusinta uutta erilaisten dieettien muhkeaksi paisuneella tarjottimella. Ja kuten kaikki muutkin dieetit, se vakuuttaa olevansa ainutlaatuinen, käänteentekevä ja onnistumisen takaava. Eikä tässä vielä kaikki: paitsi että painon luvataan laskevan, se tapahtuu kirjoittajien mukaan lihasmassaa menettämättä ja terveydestä tinkimättä, itse asiassa terveyttä ja kuntoa parantaen. Siis vihdoin dieetti, joka ei luhista lihaksia? Liian hyvää ollakseen totta? Tätähän on kokeiltava.

Sirt-dieetti on ilmestynyt Isossa-Britanniassa vuoden 2016 alussa, ja ampaissut heti myyntilistojen kärkeen. Ainakin tämä kertoo ylipainon yleisyydestä ja tuskastuttavuudesta.

Lyhykäisesti Sirt perustuu tiettyjen runsaasti sirtuiinia sisältävien sirt-ruoka-aineiden suosimiseen, jotka kirjoittajien mukaan vaikuttavat suoraan aineenvaihdunnan säätelyyn. Ehdottomasti suositeltavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi kurkuma, neitsytoliiviöljy, kaakao, kahvi, kapris, lipstikka, persilja, mansikka ja lehtikaali. Ja dieetin luvataan perustuvan nimenomaan sirt-ruokien lisäämiseen ruokavalioon, ei niinkään muiden rajoittamiseen.

Jos kirjan ohjeita haluaa noudattaa tarkkaan, ensimmäinen viikko mennään kasvismehuilla ja puolipaastolla, jolla tietysti laihtuu. Joten teenpä erilaisen kokeilun: lisään vain erilaisia sirt-ruokia ruokavaliooni mahdollisuuksien mukaan ja katson miten käy.

Ei kommentteja: