tiistai 18. heinäkuuta 2017

Petina Gappah: Muistojen kirja

Olenkohan lukenut aikaisemmin zimbabwelaisen kirjailijan teosta? Petina Gappah kertoo kirjassaan Zimbabwen itsenäistymisestä, mustien asemasta, taikauskosta ja yhteiskunnallisesta muutoksesta. Kirjan tarina on kuitenkin päähenkilö Memoryn muistelua lapsuudestaan, siitä miten hänet myytiin valkoihoiselle Lloydille ja miten hän joutui vankilaan.

Memory on albiinolapsi, jonka lapsuus on vaikea mielenterveydeltään ailahtelevan äidin ja köyhyyden takia. Kirjan alku oli jotenkin vaikeasti luettavaa, osin senkin takia, että Gappah kirjoittaa osan repliikeistä ilmeisesti shonan kielellä ja näitä kohtia ei ole käännetty lainkaan. Kun tarina siirtyy Lloydin taloon ja aikanaan vankilaan, tarina alkaa kulkea toisella tapaa.

Memoryn kertomaan tarinaan sisältyy mysteerejä ja väärinymmärryksiä, jotka osittain selviävät tarinan edetessä. Kirjassa on hurjia vastakkain asetteluja toisaalta mustien ja valkoisten välillä, toisaalta vankilassa vartijoiden ja vankien välillä. Korruptiota, lahjontaa ja väkivaltaa on kaikkialla, mutta toisaalta myös pyyteetöntä hyvää.

Kirja on mielenkiintoinen kuvaus Zimbabwesta. Vaikkakin kaikki kirjassa kerrottu on objektiivisella tasolla tuttua ennestään, päähenkilön henkilökohtainen näkökulma tapahtumiin saa kaiken tuntumaan todellisemmalta. Muistojen kirja on ilmestynyt Tammen Keltaisessa kirjastossa.


Ei kommentteja: