tiistai 28. elokuuta 2018

Tapani Tolonen: Sokeisto

Tapani Tolonen on matematiikan opettaja ja filosofian tohtori. Sokeisto on hänen esikoisteoksensa ja kirjan liepeessä kerrotaan myös, että idean kirjaan ja siinä kuvattuun ajanjaksoon hän sai kuunneltuaan setänsä juttuja omista isovanhemmistaan.

Kirjassa kerrotaan vuoden 1905 suurlakosta ja siihen liittyvistä tapahtumista Helsingissä. Kirjan päähenkilö on Eetu, joka on oppinut latojan ammatin kasvatti-isältään. Eetu tutustuu työpaikallaan Topiin, joka toimii aktivistina. Topin kautta Eetu ajautuu  tahtomattaan vaarallisiinkin tehtäviin.

Sattumaa on myös, että Eetu rakastuu naimisissa olevaan yläluokkaiseen Kariniin ja heidän välilleen syntyy suhde. Karin kuvataan jotenkin tahdottomana henkilönä, joka on tyytymätön avioliittoonsa, mutta ei oikein pääse tilanteesta ulos. Kotiapulaisensa mukaan Karin ei oikein osaa tehdä mitään talon rouvalle kuuluvia töitäkään.

Tolonen kuvaa suurlakkoon johtavia tapahtumia työväenluokan ja aktivistien näkökulmasta. Moni asia tuntui vieraalta, kun enemmän viime aikoina on kirjoitettu vuoden 1917 tapahtumista. Välillä vuodet menivätkin ajatuksissa sekaisin ja piti palauttaa mieleen, että nyt puhutaan vuodesta 1905, ei kansalaissodan tapahtumista.

Tolonen kirjoittaa sujuvasti ja asiat on hänellä hallussa. Pientä tiivistämisen varaa yli 400-sivuisessa kirjassa olisi ollut. Ja mikä se sokeisto sitten on? Sana määritellään Tieteen termipankissa näin: "Ladelmassa tekstin aukkopaikkoihin käytettävät täyttökappaleet."

Ei kommentteja: