perjantai 7. elokuuta 2009

John Irving: Kunnes löydän sinut

John Irvingin uusin, kuitenkin jo vuonna 2006 suomeksi ilmestynyt kirja, jossa etsitään kadonnutta isää. Etsintämatkat ulottuvat mm. Pohjoismaiden pääkaupunkeihin, myös Helsinkiin Ensin miestä etsivät äiti ja poika yhdessä ja myöhemmin kirjan päähenkilöksi muodostuva poika Jack Burns aikuisena vielä yksin, tehden saman matkan ja asuen jopa samoissa hotelleissa kuin aiemmin äitinsä kanssa. Jack muistelee aikaisempaa matkaa ja tavattuaan uudelleen nelivuotiaana tapaamansa ihmiset, huomaa etteivät vanhat lapsuuden muistot ja äidin kertomukset pidäkään aina yhtä totuuden kanssa.

Kirja on täynnä omaperäisiä henkilöitä erikoisine ammatteineen ja kohtaloineen. Eikä näyttelijänä menestyvän Jackin omakaan elämä kulje aivan tavanomaisia polkuja. Mm. Jackin äiti on tatuoija, joka töillään rahoittaa ensimmäisen etsintämatkan Jackin ollessa lapsi. Tatuoinneilla on muutenkin merkittävä osansa varsinkin Jackin isän kohdalla.

Teos on taattua ja tuttua Irvingin tuotantoa eli mikäli on pitänyt kirjailijan aiemmista kirjoista voi tähänkin tarttua epäröimättä eikä tule pettymään. Runsaasti yli 800-sivuinen tarina ei missään vaiheessa tunnu pitkästyttävältä vaan juonen joskus yllättävätkin käänteet pitävät kyllä lukijan pihdeissään.

Ei kommentteja: