keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Miika Nousiainen: Maaninkavaara

Martti Huttunen kaipaa takaisin suurten suomalaisten juoksijoiden aikaan, aikaan jolloin nuoriso oli kunnollista ja juoksi, ei pelannut sählyä, velttoillut ja juonut kolajuomia kuten nyky-Suomessa. Huttunen on fanaattinen kestävyysjuoksun ihailija. Hänen oma juoksu-uransa päättyi nuorena polvivammaan mutta jatkuu oman pojan Jarkon valmentajana. Kun Jarkko katoaa juoksukisojen paluumatkalla, menettää Martti elämänsä sisällön.

Kahdeksasluokkalainen Heidi-tytär päättää auttaa isänsä ylös masennuksesta aloittamalla juoksuharrastuksen. Isä kohdistaakin kaiken tarmonsa Heidin valmennukseen. Heidi toteuttaa isän yhä yltiöpäisemmiksi käyvät harjoitukset tunnollisesti mutta haaveilee samalla kuvataidelukiosta ja normaalista teinitytön elämästä.

Kirjassa vaihtelevat Martin ja Heidin näkökulmat, keskustelut ja pohdinnat. Martin elämänfilosofiassa koko elämä kiertyy juoksun ympärille. Miika Nousiainen kirjoittaa niin suomalaisesta kansanluonteesta kuin perhetragediastakin humoristisesti ja raikkaasti. Kirjan kepeän pinnan alle kätkeytyy vakavia asioita ja ajattelemisen aihetta.

Ei kommentteja: