keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Lisa Genova: Edelleen Alice

Lisa Genova on amerikkalainen neurotieteiden tohtori. Hän on kirjoittanut vaikuttavan kuvauksen varhaisesta Alzheimerin taudista. Päähenkilö Alice toimii kognitiivisen psykologian professorina Harvardin yliopistossa. Hän on älykäs, ja sanat ja kieli ovat hänelle tärkeä työkalu. Täytettyään 50 vuotta Alice pelästyy eksyessään normaalilla juoksulenkillään kotinsa lähistöllä: hänellä ei vähään aikaan ole mitään käsitystä siitä, missä on ja mihin suuntaan pitäisi lähteä.

Tästä taudin kuvaus alkaa. Kirja vaikuttaa tosipohjaiselta dokumentilta, niin realistista on kerronta Alicen taudin etenemisestä. Alice toimii itse kertojana. Karmaisevaa onkin, kun lukija havaitsee, että Alicella ei ole tietoa siitä, että hän unohtanut jonkun ihmisen, luennon, matkan. Sen sijaan lukijalle tämä paljastuu hienosti kerronnan keinoin. Lukija siis tietää enemmän kuin Alice.

Taudin etenemistä ja Alicen elämää seurataan kunnes Alice ei enää tunnista lapsiaan, ei miestään, ei kotiaan, mutta tunnistaa tunteita: rakkautta, turvallisuutta, lämpöä. Hieno kirja!

PS. Muista myös kirjailija Iris Murdochista ja Alzheimerista kertova kirja Elegia Irikselle!

Ei kommentteja: