maanantai 10. toukokuuta 2010

Monika Fagerholm: Säihkenäyttämö

Monika Fagerholmin Säihkenäyttämö on itsenäinen jatko-osa hänen edelliselle kirjalleen Amerikkalainen tyttö. Säihkenäyttämössä palataan kolmisenkymmentä vuotta aiemmin Seutua kuohuttaneeseen amerikkalaisen tytön tarinaan, joka edelleen vaikuttaa ihmisten elämään. Mikä aiheutti tytön kuoleman, mitä silloin todella tapahtui? Miten eri ihmiset näkivät tuolloisen tapahtumat ja kenen versio on totuudenmukaisin?

Tarinan keskiössä on torin laidalla kioskia pyörittävä papintytär Maj-Gun. Kioski sijaitsee tapahtumien keskellä, sen vaiheilla tutustutaan ja ystävystytään, puhutaan ja juorutaan. Kaiken kaikkiaan naiset ja tytöt ovat kirjassa tärkeässä osassa, miehet jätetään sivurooliin.

Fagerholmin kerronta on monikerroksista ja moniulotteista. Samat ilmaisut ja lauseet toistuvat läpi kirjan, samoihin tapahtumiin palataa yhä uudestaan eri henkilöiden näkökulmasta. Kirjassa aika kulkee kehämäisesti nykyhetkestä menneisyyteen, menneisyydestä nykyhetkeen ja tulevaan. Ainakin minulle teksti oli varsin haastavaa luettavaa vajanaisine lauseineen ja usein vaihtuvine näkökulmineen. Kirjan tunnelma oli syvä, osittain lähes unenomainen, vaikka tarina itsessään olikin aika vaikeaselkoinen.

Ei kommentteja: