tiistai 1. kesäkuuta 2010

Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on viehättävä pikku romaani. Se sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan Englannin kanaalin Guernseyn saarelle, joka on ollut sodan aikaan saksalaisten miehittämä. Saaren lukupiiri on saanut alkunsa ulkonaliikkumiskieltoa rikkoneen porsasillallisen peittelemiseksi, mutta ajan myötä sen jäsenet todella oppivat nauttimaan lukemisesta ja kirjallisuudesta.

Kirjan pääosassa on lontoolainen kirjailija Juliet Ashton, joka etsii aihetta uudelle kirjalleen. Erinäisten sattumusten kautta hän saa kuulla Guernseyn kirjallisuuspiiristä ja päättää lähteä saarelle kerätäkseen aineistoa lukuharrastusta käsittelevään kolumnisarjaansa. Saarella hän tutustuu ihastuttaviin ja persoonallisiin ihmisiin ja kuulee koskettavia, liikuttavia ja järkyttäviäkin tarinoita saksalaismiehityksen ajalta. Aineistoa kirjan kirjoittamiseen kertyy aivan huomaamatta.

Juliet Ashton on kirjan kantava voima. Hän muistuttaa monella tapaa Hilja Valtosen reippaita ja rempseitä naishahmoja: ilmaisee mielipiteensä räväkästi, on sopivasti epäsovinnainen, torjuu useita kosijoita. Myös kirjan vahvat sivuhenkilöt pääsevät kirjeiden muotoon kirjoitetussa romaanissa hyvin esille. Guernseyn saaren maalaismaisemat tarjoavat levollisen ja mielenkiintoisen ympäristön tapahtumille. Kaikista sodan julmuuksista huolimatta kirja valaa uskoa ihmiseen ja kirjallisuuden voimaan. Perusvire on hyvin positiivinen.

Kirjan kirjoittaja on amerikkalainen Mary Ann Shaffer, joka menehtyi vuonna 2008 ennen kirjan julkaisemista. Hänen sisarentyttärensä Annie Barrows viimeisteli kirjan tätinsä puolesta.

Ei kommentteja: