perjantai 11. kesäkuuta 2010

Alexander von Schönburg: Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kuninkaallisista, mutta et ole uskaltanut kysyä

Tässäpä mielenkiintoinen ja hauska teos kuninkaallisista. Kirja osoittaa, ettei tietokirjojen tarvitse aina olla kuivia ja tylsiä. Mukavilla pikku anekdooteilla höystettynä kreivi Alexander von Schönburg kertoo sisäpiiriläisen juttuja kruunupäistä ja antaa samalla faktatietoja hallitsijoista, hallitsijasuvuista ja samalla maailmanhistorian tapahtumista. Hänellä on toki itselläänkin yhteyksiä Euroopan eri hallitsijasukuihin, mutta meitä suomalaisia varmaankin kiinnostaa, että hänen vaimonsa on Hessenin prinsessa Irene, joka puolestaan on sukua vuonna 1918 Suomen kuninkaaksi valitulle Friedrich Karlille.

Kirjailija ei kuitenkaan sorru mauttomuuksiin eikä paljasta liikaa - muutenhan portit piireihin tulevaisuudessa sulkeutuisivat. Jutut kuninkaallisten tavoista ja toimista ovat harmittomia enkä usko, että kukaan kirjassa mainituista hallitsijoista näin ollen loukkaantuu. Kirjailijan tyyli on kevyt, joten eri yhteyksissä mukana olevat historiakatsaukset vuosisatojakin taaksepäin eivät tunnu pitkäveteisiltä.

Aluksi neuvotaan kuinka kuninkaallisia puhutellaan ja lopuksi päädytään siihen kuinka kuninkaitten ”kuuluu” kuolla. Väliin mahtuu tietoa mm. prinssien ja prinsessojen koulutuksesta, valtaistuimesta ja sen historiasta, kerrotaan miksi kuninkaalla on kruunu päässään sekä onko kuninkailla luokkaeroja. Kaikkiin näihin aiheisiin kreivimme liittää mukavasti historiallista ja muutakin tietoa, joten aivan kuin huomaamatta lukija saa tietoa menneistä tapahtumista.

Siitä huolimatta, että jotkut – varsinkin pohjoismaiset – hallitsijat yrittävät elää melko tavallista elämää ei se aina kuitenkaan onnistu. Etiketin ja perinteen vaatimukset käyvät monestikin omien halujen ja toiveiden edelle. Englannin prinsessa Margaretin lempityynyssä onkin tätä hyvin kuvaava kirjailu: It’s not easy being a Princess.

Ei kommentteja: