tiistai 7. joulukuuta 2010

Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaja ja Finlandia-palkintoehdokas on mainio kirja: hauska ja piristävästi erilainen!

Prahassa suomen kieltä opiskeleva Angie täyttää 27 vuotta ja päättää, että hänellä on vuosi aikaa tulla kuuluisaksi kirjailijaksi ja kuolla traagisesti. 27 vuotta näyttää nimittäin olevan maaginen luku. Angie laatii listan 27-vuotiaina kuolleista muusikoista, ja listaan tulee lähes neljäkymmentä nimeä. Näiden nimien joukossa Angie haluaa nähdä myös itsensä!

Opiskelut ja ihmissuhteet eivät Prahassa suju aivan toivotulla lailla ja Angie päättää käyttää professorinsa tarjouksen hyväkseen ja lähtee Suomeen. Hän päätyy Suomen maaseudulle samaan pihapiiriin ekologista elämäntapaa noudattavan luomuperheen kanssa.

Salmela tarkastelee ihanan pisteliäästi ja ironisesti taiteilijuuttaan hakevan Angien ja periaatteidensa ja ihanteidensa sävyttämän perheen elämää. Kertojina kirjassa vuorottelevat epätoivon partaalla hoippuva Angie, naivistinen pehmolelu Herra Possu, ironinen kissa Kassandra sekä lakonisen toteava auto.

Salmela on itse kotoisin Slovakiasta ja on opiskellut suomea Prahan yliopistossa. Hän on asunut Suomessa neljä vuotta. Vain muutamasta kohdasta näkyy, ettei kirjoittajan äidinkieli ole suomi.

Ei kommentteja: