keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Siri Hustvedt: Lumous

Lily on pikkukaupungin tyttö Yhdysvalloista. Hän on asunut koko ikänsä samalla pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa ja kaikkien asiat ovat yhteisiä – ainakin juorujen tasolla. Lily työskentelee kahvilassa ja näyttelee harrastajateatteriryhmässä Kesäyön unelmaa. Hän haaveilee näyttelijän urasta ja muutosta New Yorkiin.

Lilyn elämä muuttuu, kun hän näkee asuntonsa ikkunasta viereiseen hotelliin muuttaneen taiteilijan Ed Shapiron maalaamassa. Lily ei voi olla katselematta taiteilijaa työssään. Hän lumoutuu tästä vieraasta miehestä suunnattomasti ja hankkiutuu kiihkeään suhteeseen tämän kanssa, jättää poliisipoikaystävänsä eikä lotkauta korvaansakaan kaupungissa kiertäville juoruille Shapiron holtittomasta ja epäsiveellisestä elämäntyylistä.

Kirjan henkilögalleria on laaja ja erikoinen: on Lilyn änkyttävä lapsuudenystävä Martin, romuja keräilevät kaksoset Sotta-Frank ja Törky-Dick, prostituoitu Dolores, naapurihuoneiston iäkäs Mabel, joka auttaa Lilyä näytelmäroolin työstämisessä. Erikoisten henkilöiden seurassa tietysti tapahtuu omituisia asioita, kerrotaan toinen toistaan ihmeellisempiä tarinoita niin menneisyydestä kuin nykypäivästäkin. Mutta mikä on totta ja mikä kuvitelmaa? Paljonko jutuissa ja juoruissa on lopulta todellisuuspohjaa? Kirja on runsas paitsi henkilöhahmoiltaan myös kerronnaltaan ja tapahtumiltaan, mutta pysyy silti varsin hyvin kasassa, mielenkiinto säilyy kirjan mystisessä tunnelmassa loppuun saakka.

Lumous on ilmestynyt Yhdysvalloissa jo vuonna 1996 mutta suomeksi se julkaistiin vasta vuonna 2009.

Ei kommentteja: