maanantai 6. kesäkuuta 2011

Grégoire Polet: Väreilevä kaupunki

Grégoire Polet on belgialainen kirjailija, joka on asunut jo pitkään Espanjassa. Hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa Väreilevä kaupunki sijoittuu kuitenkin Pariisiin.

Kirjan alku on suorastaan hurmaava. Helteinen Pariisi väreilee ja hehkuu. Polet esittelee lukijalle suuren joukon kaupunkilaisia, joilla ei ensi alkuun tunnu olevan mitään tekemistä toistensa kanssa. Pikku hiljaa kirjan edetessä huomataan, kuinka ihmisten tiet oudoillakin tavoilla risteävät. Helteen lisäksi kaupungissa väreilevät musiikki, rakkaus ja metrovaunut…

Kirjan esitystapa on erikoinen, kun Polet kuvaa pikkutarkasti erilaisia yksityiskohtia. Alkuun tämä viehätti kovasti, mutta jossain vaiheessa kirjan imu ikään kuin loppui kesken. Aika ajoin toistuvat pitkät pohdiskelut ja yksinpuhelut rikkoivat kirjan rytmin ja henkilöhahmojen suuri määrä kävi ainakin minulle hallitsemattomaksi.

Väreilevä kaupunki on julkaistu WSOY:n Aikamme kertojia –sarjassa, jonka kirjoja on aikaisemminkin esitelty tällä palstalla. Sarjaan tuntuu valikoituvan mielenkiintoisia kirjoja; kannattaa pitää silmällä!

Ei kommentteja: