keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Sara Gruen: Vettä elefanteille

Vettä elefanteille on ilmestynyt suomeksi pari vuotta sitten. Kirjan pohjalta on tehty tänä vuonna teattereihin tullut elokuva, jota tähdittävät Robert Pattinson ja Reese Witherspoon.

Kirjassa liikutaan saman päähenkilön mukana kahdessa eri aikatasossa: toisaalta yhdeksänkymppinen Jacob kuluttaa aikaansa vanhustentalossa menneisyyttä muistellen; toisaalta hän liikkuu parikymppisenä 1930-luvun sirkusmaailmassa.

Jacob ajautuu viittä vaille valmiina eläinlääkärinä sattumalta kiertävän sirkuksen junaan ja hänet pestataan sirkuksen eläinlääkäriksi. Ongelmia alkaa syntyä lähes heti Jacobin iskettyä silmänsä sirkuksen kaunottareen Marlenaan, joka on naimisissa julman eläintenkesyttäjän Augustin kanssa. Elämä kiertävässä sirkuksessa on vauhdikasta ja 1930-luvun lamakauden tiukka taloudellinen tilanne tuo omat haasteensa sirkuslaisten elämään.

Vanhan Jacobin mukana lukija pääsee tutustumaan vanhustenhoidon arkeen ja vanhuksen yksinäisyyteen. Jacob ei ole lainkaan tyytyväinen elämäänsä: hän halveksii mautonta laitosruokaa, epäystävällisiä hoitajia ja muita vanhuksia sekä omaa avuttomuuttaan ja heikkouttaan. Niinpä hän mielellään pakeneekin nuoruusmuistoihin.

Vettä elefanteille on kevyttä viihdettä, jonka parasta antia on 1930-luvun sirkusmaailman värikäs kuvaus. Lisämausteen tuovat myös kirjan sivuille tuodut valokuvat tuon ajan sirkuksesta.

Ei kommentteja: