maanantai 18. heinäkuuta 2011

Jenny Erpenbeck: Kodin ikävä

Saksalaisen Jenny Erpenbeckin kirja rakentuu talon ympärille. Saksalainen arkkitehti suunnittelee itselleen ja puolisolleen Berliinin ulkopuolelle 1920-luvulla huvilan. Se sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla. Itse asiassa kirja alkaa jo järven muotoutumisesta lähes kaksikymmentätuhatta vuotta sitten.

Aikakaudet vaihtuvat muutenkin kirjassa tiheään. Vuosikymmenten kuluessa talo ehtii nähdä monenlaisia asukkaita ja vieraita, joita maailmanhistorian myrskyt heittelevät mielensä mukaan. Yksittäisten ihmisten kokemusten kautta varsinkin toisen maailmansodan tapahtumat, juutalaisten kohtalo ja Saksan jako ovat mieleenpainuvasti läsnä. Myös Saksojen uudelleenyhdistyminen ja nykyajan rahaa kumartava suhtautuminen rakennushistoriaan tuodaan lukijan silmien alle. Ulkoisesti pieni kirjanen kätkee sisäänsä suuria tapahtumia ja koskettavia ihmiskohtaloita.

Erikoiseksi kirjan julkaisun tekee se, että tekijältä aiemmin suomentamattomalta kirjailijalta julkaistiin yhtä aikaa kaksi teosta suomeksi: kirjailijan neljäs romaani Kodin ikävä ja esikoisteos Vanhan lapsen tarina. Kirjoilla on myös eri suomentaja.

Ei kommentteja: