tiistai 26. heinäkuuta 2011

Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Allan Karlsson on sijoitettu vanhainkotiin, jossa hoitajat pitävät tiukkaa kuria eikä alkoholin nauttimista suvaita. Karlssonin satavuotisjuhlien kunniaksi paikalle on kutsuttu kunnanhallituksen ja paikallislehden edustajat, mutta Karlsson päättää olla osallistumatta tuleviin kekkereihin: hän karkaa juhlapäivän aamuna ikkunasta tavoitteenaan päästä mahdollisimman kauas ahdistavasta juhlahumusta.

Jo linja-autoasemalla alkaa tapahtua, kun Karlssonin mukaan tarttuu puolivahingossa matkalaukullinen Ruotsin kruunuja. Pian hänellä onkin perässään niin rahalaukkua jäljittävät alamaailman edustajat kuin kadonnutta vanhusta etsivät poliisit ja toimittajat. Karkumatkallaan Karlsson tutustuu moniin mielenkiintoisiin ihmisiin ja kerää matkaansa varsin sekalaisen seurakunnan.

Välillä kirjassa palataan muistelemaan Karlssonin vaiherikasta elämää aina nuoruudesta alkaen. Karlsson on ollutkin varsinainen Ruotsin Forrest Gump: sadan vuoden aikana hän on kiertänyt maapallon moneen otteeseen, tutustunut maailman johtohahmoihin Francosta Staliniin ja Trumanista Maoon - ja sattunut aina paikalle maailmanhistorian käännekohtiin.

Uskomattomat seikkailut ja sattumukset hauskuttavat kirjan lukijaa! On helppo uskoa, että Arto Paasilinna on kirjan kirjoittaneen Jonassonin suosikkikirjailija.

Ei kommentteja: