tiistai 2. elokuuta 2011

Chris Cleave: Little Been tarina

Englantilainen Chris Cleave on kirjoittanut koskettavan ja vakuuttavasti aidon tuntuisen romaanin ihmisten eriarvoisuudesta ja tasa-arvoisuudesta, luottamuksesta ja vastuuntunnosta.

Little Bee on nuori nigerialaistyttö, joka on paennut kotimaansa levottomuuksia Englantiin, missä hänet on laittomana maahantulijana sijoitettu säilöönottoyksikköön. Hän poistuu sieltä luvatta ja lähtee etsimään ainoita ihmisiä, jotka tuntee Lontoossa: Nigeriassa pari vuotta sitten tapaamaansa toimittajapariskuntaa.

Little Been ilmestyminen Sarahin ovelle on täynnä dramatiikkaa, lähes yhtä täynnä kuin heidän ensi kohtaamisensa nigerialaisella rannalla. Sarahin mies Andrew on juuri kuollut ja Sarah poikansa kanssa on valmistautumassa hautajaisiin. Naisten kohtalot tuntuvat kietoutuvan toisiinsa väistämättä. Mutta kuinka pitkälle ihminen on valmis uhrautumaan toisen puolesta?

Little Bee ja Sarah vuorottelevat kirjan kertojina. Kertojaäänissä on selkeä ero: Little Bee havainnoi muualta tulleen avoimin silmin länsimaista elämää ja vertaa sitä kotimaansa todellisuuteen. Sarahin kerronta lähtee enemmän tunteista ja henkilökohtaisista kokemuksista. Little Been kertomus ja Sarahin muistot sekoittuvat ja täydentävät toisiaan muodostaen yhdessä hienon tarinan.

Ei kommentteja: