maanantai 22. elokuuta 2011

Mitä olet nähnyt ja kuullut. Valikoima uutta unkarilaista proosaa ja runoutta

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus on julkaissut valikoiman lähinnä 2000-luvulla julkaistuja unkarilaisia novelleja ja runoja. Vaikka unkarilaista kirjallisuutta on suomennettu suhteellisen paljon, uutta kirjallisuutta ei ole kovin kattavasti saatavilla suomeksi. Kokoelman kirjailijat ovat kaikki arvostettuja ja palkittuja kirjailijoita, joiden töitä ei kuitenkaan ole aikaisemmin suomennettu.

Aihepiireiltään novellit liikkuvat laajalla alueella ja ovat tyylillisesti erilaisia, mikä onkin luontevaa, kun kirjailijoita on peräti seitsemäntoista. Novelleissa käsitellään niin Unkarin lähihistoriaa, nuoruutta ja rakkautta kuin vähemmistöjen asemaakin. Novellien lomassa on myös muutamia runoja. Itseäni kiinnostivat etenkin menneiden vuosikymmenten yhteiskunnallisesta tilanteesta ja arkipäivästä kertovat tekstit. Kaiken kaikkiaan kirja oli mielenkiintoinen katsaus harvemmin luetun kielimaan kaunokirjallisuutta.

Kirjan ansioksi on laskettava myös unkarilaisen kirjallisuuden suomentamista ja nykytilaa kotimaassaan käsittelevät katsaukset sekä kaikkien kirjaan valittujen kirjailijoiden esittelyt ja luettelo suomeksi ilmestyneestä unkarilaisesta kirjallisuudesta.

Ei kommentteja: