perjantai 12. elokuuta 2011

Oscar Hijuelos: Kaunis María. Tositarina María García y Cifuentesista, naisesta kuuluisan laulun takana

Oscar Hijuelos on kuubalaistaustainen yhdysvaltalainen kirjailija, joka parikymmentä vuotta sitten kirjoitti palkitun romaanin Mambo Kings, joka kertoi kuubalaisen yhtyeen menestystarinan. Nyt hän on tarttunut samaan aiheeseen toisesta näkökulmasta: kirjan pääosassa on Mambo Kingsin hitiksi muodostuneen kappaleen ”Sieluni kaunis María” innoittaja, kaunis María.

Kirjan tapahtumat alkavat toisen maailmansodan päätyttyä Kuuban maaseudulta, jossa kaunis María varttuu köyhän perheen tyttärenä. Hän päättää lähteä etsimään parempaa ja vauraampaa elämää Havannasta, jonne muuttaa lukutaidottomana ja rahattomana, pelkkä kauneutensa turvanaan. María päätyy tanssijaksi Havannan huonomaineisille klubeille viihdyttämään jenkkisotilaita ja kuubalaismiehiä.

Missä María liikkuukin, hän kääntää miesten päät ja kerää huomiota. Miessuhteita hänellä onkin paljon, mutta todellisen rakkauden hän kokee kohdatessaan köyhän muusikon Nestorin. Parin kiihkeä romanssi päättyy kuitenkin, kun María päättää jättää Nestorin ja lyöttäytyä yksiin vauraamman tulevaisuuden tarjoavan liikemiehen kanssa. Hän on elämässään kokenut jo riittävästi köyhyyttä. María joutuu elämänsä varrella moneen kertaan pohtimaan, tekikö väärän ratkaisun jättäessään Nestorin.

Kirjassa seurataan Marían elämää aina nykypäiviin saakka. Kirjan viimeisessä osiossa kirjailija nostaa myös itsensä yhdeksi kirjan henkilöksi viitatessaan aikaisemmin kirjoittamaansa Mambo Kingsiä käsittelevään kirjaan.

Kirja on väkevä rakkaustarina kulisseinaan pääasiassa Castron aikaa edeltävä Havanna. Vaikka Havannan värikkyys, köyhyys ja eläväisyys olivatkin mukana kirjassa, jäi Kuuban kuvaaminen minusta jotenkin valjuksi. Tuntuu että puitteista olisi voinut saada enemmänkin irti. Espanjan sanavarasto sen sijaan karttui kirjaa lukiessa: kirjailija tuntui rakastavan espanjankielisten sanontojen sujauttamista tekstin joukkoon.

Ei kommentteja: