maanantai 30. heinäkuuta 2012

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus

Tallinnaan vuoteen 1409 sijoittuva rikosromaani sai minut jo miljöönsä puolesta kiinnostumaan. Tallinnan vanhakaupunki on suurimmalle osalle suomalaisia päiväristeilyiltä tuttu. Kirjassa kuljetaankin yhä nykypäivänä olemassa olevilla kaduilla ja kujilla. Moni asia on kuitenkin toisin: mm. monet muurit, tornit ja kirkot ovat vasta rakenteilla.

Kirjan päähenkilö on tallinnalainen toimelias apteekkari Melchior. Hän jatkaa isänsä jalanjäljillä apteekkarina Rataskaivokadulla, mutta haaveilee uudesta uhkeammasta apteekista vieläkin keskeisemmällä paikalla, Raatihuoneentorilla. Melchior on itse saksalaista syntyperää, mutta hänen vaimonsa on virolainen.

Kirjan tapahtumat saavat alkunsa, kun ritarikunnan hallitsemassa yläkaupungissa Toompealla tapetaan korkea-arvoinen saksalaisritari ja surmaajan nähdään pakenevan raadin alaisuudessa olevaan alakapunkiin. Tapahtuma on harvinainen ja sen selvittely vaatii suuria ponnisteluja niin kaupungin oikeuslaitokselta. Oikeusvouti turvautuukin nokkelaksi ja hyvävainuiseksi tunnetun apteekkarin apuun. Tarkkoihin havaintoihinsa ja hyvään päättelykykyynsä turvautuen Melchior pääsee tekijän jäljille. Matkan varrella päästään kurkistamaan kaupunkilaisten elämään, kaupungin takapihoille, luostarin muurien kätköihin ja sataman epämääräisiin kuppiloihin.

Kirjaan on jo ilmestynyt kaksi jatko-osaakin, joita ei ole vielä suomennettu, joten seikkailut vanhan Tallinnan kaduilla jatkuvat.

Ei kommentteja: