tiistai 7. elokuuta 2012

Markku Envall: Toinen jalka maassa ja muita esseitä

Markku Envallin monipuoliseen tuotantoon kuuluu esseitä, aforismeja, runoja, kirjallisuudentutkimusta ja romaaneja. Uusimmassa esseekokoelmassa liikutaan ihmiselon arkipäivässä, kirjallisuuden ja elokuvan maailmassa sekä kirjailijan elämässä.

Kirjan nimiesseessä Envall tarttuu niinkin arkiseen aiheeseen kuin käveleminen. Hän pohtii kävelemisen merkitystä ihmisen terveydelle ja ajattelulle. Samankaltainen arkinen aihe on myös seuraavassa esseessä oleva hiljaisuus. Kuinka harvoin nykyään saakaan nauttia täydestä hiljaisuudesta!

Kirjallisuusaiheisissa esseissä Envall pureutuu Runebergin, Uuno Kailaan ja Saima Harmajan runoihin sekä Antti Tuurin Pohjanmaa-romaaniin. Hän ruotii aiheensa perusteellisesti. Samaan tapaan hän käsittelee myös elokuvaa sekä Raamatun kertomuksia ja muita uskonnollisia aiheita.

Kirjan loppuosan kirjailijan nykypäivää kuvaavat ja moittivat esseet tuovat tekstin taas lähelle arkea. Pohdinnan kohteena ovat kirjailijan asema suhteessa kustantajaan sekä kirjailijan ammattikuvan laajeneminen yhä enemmän mainostajan ja markkinoijan suuntaan.

Envallin tekstit ovat huolellisesti kirjoitettuja ja kirjallisuuden tuntemus sekä sivistys huokuvat niistä kaikista. Envallin tyyli on kuitenkin hyvin yleistajuista ja helposti luettava; turhaan tieteellisyyteen ja asioiden mutkistamiseen hän ei sorru.

Ei kommentteja: