maanantai 4. helmikuuta 2013

E. L. James: Fifty Shades of Grey


Luin Fifty Shadesin tarkoituksella englanniksi, koska olin kuullut varoituksia kököstä suomennoksesta. Täytyy tosin tunnustaa, että englanninkieliseenkin laitokseen tartuin syvien ennakkoluulojen vallassa, mutta uteliaana. Odotin köyhähköä tarinaa, paljon kliseitä ja paljon sm-seksiä. Kaikki odotukseni täyttyivät, mutta kuitenkaan kirja ei ollut aivan niin huono kuin luulin.

Kirjan päähenkilöt ovat juuri opinnoistaan valmistuva kaunis, mutta epävarma Anastasia Steele ja ökyrikas miljonääri Christian Grey. Kliseet alkavat heti Christianin kuvailuissa: mies on kaunis kuin enkeli, vahva kuin härkä, tekee työtä kuin muurahainen, rikas kuin Kroisos, soittaa pianoa kuin ammattimuusikko, ohjaa helikopteriaan ja purjekonettaan kuin lentäjä jne. Mies on miljonääri oman työnsä ansiosta, mutta kuitenkin hänellä riittää aikaa tulla mestariksi missä lajissa tahansa (mainittakoon myös tanssi ja ruuanlaitto). Ja tietenkin oma Red Room of Pain, jossa Christian näyttää synkän puolensa ja askartelee alistuvien naistensa parissa. Eroottisiin kohtauksiinkin on mietitty suunnilleen jokainen seksiin sopiva paikka, jotka käydään läpi järjestelmällisesti.

Kirjasta saa sen vaikutelman, että kirjailija on miettinyt päänsä puhki millä tavalla rikastuisi mahdollisimman nopeasti ja varmasti. Ja kyllähän hän siinä onnistuikin. Koko Fifty Shades-trilogia nousi hetkessä myyntilistojen kärkeen ympäri maailman, ja sitä on myyty Wikipedian mukaan jo yli 65 miljoonaa kappaletta. Joillakin listoilla Fifty Shades päihittää jo myynnissä Harry Potterin. Voiko miljoona kärpästä olla väärässä? Alkaako tästä uusi domina-genre? Vaikka kirjan lukeminen välillä tökkikin, ja pikaluin siitä osia, jäi sen tarina kuitenkin kiinnostamaan. Pitäisiköhän lukea seuraavakin osa, jotta tiedän miten Anastasia-paran käy?

2 kommenttia:

Anuvius kirjoitti...

Eikö ollutkin osattu lopettaa juuri niin, että hiukan pohdituttaa, miten tässä käy?

Minä luin ensimmäisen osan suomeksi ja pidin sitä niin huonona, että hankkiuduin kirjasta eroon. Kuitenkin juuri tuo kaiherus sai hankkimaan toisen osan englanniksi... Samaa kliseistä seksiä/söpöilyä luvassa, jos päätyy lukemaan. Toisessa osassa vain seksin sm-tasoa on laskettu, joka voi karkoittaa joitakin lukijoita.

Lappeenrannan maakuntakirjasto kirjoitti...

En ole vieläkään lukenut toista osaa, mutta juuri tuon saman kaiherruksen tunnistan. Pitänee palata Anastasian pariin kesälomalla...