torstai 14. maaliskuuta 2013

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Ensimmäinen kirja

Karl Ove Knausgårdin kuusiosainen tunnustusromaanisarja Taisteluni on aiheuttanut Norjassa suurta kohua. Knausgård on norjalainen kirjailija, joka asuu nykyään Tukholmassa. Taisteluni-sarjassa hän kertoo omasta elämästään hyvin henkilökohtaisesti ja on suututtanut lähipiirinsä ihmiset suorasukaisilla kommenteillaan ja paljastuksillaan.

Ensimmäisessä kirjassa Knausgårdin minä-kertoja on Ruotsiin muuttanut norjalaiskirjailija, joka käy läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan norjalaisessa pikkukaupungissa. Elämä tavallisessa porvarillisessa perheessä on vallan tavallista. Tosin pojan isäsuhde on vaikea, hän pelkää isäänsä ja tämän äkkipikaisia reaktioita valtavasti. Isäsuhde ja suhtautuminen isän alkoholismiin nousevatkin yhdeksi kirjan keskeisistä teemoista.

Kirja on myös nuoren pojan kasvukertomus. Hän ihastuu luokkakaveriinsa, haaveilee rocktähteydestä bändissä soittaessaan, pelaa jalkapalloa, kokeilee alkoholia ja lukee kirjoja.

Aiheiltaan hyvinkin tavanomainen kirja on kirjoitettu tarkkanäköisesti ja rytmitetty hyvin. Nykypäivä ja muistot vuorottelevat kirjailijan muistellessa ja miettiessä, mitä hän muistaa ja miten hän muistaa. Myös kirjasarjan toinen osa on jo suomennettu; loppuja neljää jäämme odottamaan.

Ei kommentteja: