torstai 5. joulukuuta 2013

Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä, Juha Metso: ”Et kuitenkaan usko…” Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä.

Ville Haapasalo on varmasti tunnetuin suomalainen venäjällä. Missä tahansa hän liikkuu, nimikirjoituksen pyytäjiä ja valokuvan ottajia riittää. Tunnettuus on syntynyt pitkän ajan kuluessa. Haapasalo muutti Venäjälle jo vuonna 1991 opiskelemaan Pietarin teatteriakatemiaan. Vuosien varrella hän on esiintynyt kymmenissä elokuvissa, joista tunnetuin on Kansallisen metsästyksen erikoisuuksia.

Haastattelukirja kuvaa Haapasalon alkuvuosia Venäjällä. Kauko Röyhkä haastattelee Villeä, joka kertoilee niin uskomattomia tarinoita, että vaikea niitä todella on uskoa. Mutta onko sen väliäkään, ovatko tarinoiden yksityiskohdat totta vai keksittyä? Joka tapauksessa ne piirtävät mielenkiintoisen kuvan 1990-luvun alun hajoavasta Neuvostoliitosta ja sekasortoisesta uudesta Venäjästä. Kirjassa on ääretöntä köyhyyttä, kun opiskelijat asuvat olosuhteissa, joita on vaikea uskoa olevan olemassakaan. Toisaalta on rajatonta rikkautta oligarkkien maailmassa, jossa on totuttu, että rahalla voi ostaa ihan mitä vain.

Haastattelujen lisäksi kirja on näyttävä valokuvateos. Juha Metson kuvat välittävät aidon venäläisen tunnelman.

1 kommentti:

Khayr kirjoitti...

Mainio ja nopealukuinen kirja! Itse en tuntenut Haapasalon töitä ja elämää hirveästi ennen tätä, avasi aika kivasti tämän mystisen hahmon elämää.

Ja teos sytytti kipinän myös naapurimaatamme kohtaan. Pakkohan se olisi omin silmin päästä toteamaan, onko Venäjä tuollainen villinlännen paikka vai ei.

Oma arvostelu kirjasta löytyy blogistani:

http://maissipussinmatkassa.blogspot.fi/2014/01/itanaapurin-mystinen-suursuomalainen.html