maanantai 10. helmikuuta 2014

Tim Guest: Oranssi poika

Tässä on kirja, joka jää mieleen. Tim Guest kertoo oman tarinansa pikkupojan näkökulmasta. Tim syntyy itseään etsivälle äidille, joka hurahtelee milloin mihinkin aineeseen tai totuuteen. Lapselle hurja ajanjakso alkaa, kun äiti muuttaa kuuluisan intialaisen gurun Bhagvanin kommuuniin intialaisen ashramin kautta. Guru Bhagvan tunnetaan länsimaissa paremmin Oshona.

Kommuunissa lapset jätetään yksin kasvamaan ”vapaudessa”, vaikka he kaipaisivat eniten vanhempia ja syliä. Koskettava kuvaus pikkupojan kasvamisesta on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Tämä kirja pitäisi jokaisen guruista kiinnostuneen lukea. Ironista on, että Osho sinällään varmaan tarkoitti hyvää, mutta suuri vapauden liike muuttuikin melko pian pakkolaitokseksi. Oregonin aika muistuttaa jo jonkinmoista vankileiriä.

Kaikesta huolimatta kirjassa on hyvin positiivinen perusvire. Tim ymmärtää äitiään ja lopulta välitkin korjaantuvat ainakin sen verran kuin on mahdollista. Timistä kasvaa aito ihminen. Kirjan lukemisen jälkeen Tim tuntuu hyvin läheiseltä, ja oli melkoinen järkytys huomata, että hän kuoli vain 34-vuotiaana ilmeisesti morfiinimyrkytykseen. Kovan lapsuuden jälkeen Timin kohtalo tuntuu surulliselta, mutta ei kuitenkaan kovin yllättävältä.

Ei kommentteja: