keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Nura Farah: Aavikon tyttäret


Nura Farahin esikoiskirjasta Aavikon tyttäret puhuttaessa on suurin kiinnostus kohdistut kirjailijaan. Farah on ensimmäinen somalialaisen suomeksi kirjoittama romaani. Farah on asunut Suomessa vuodesta 1992 lähtien. Koulutukseltaan hän on laborantti.
Farahin kirja sijoittuu Somaliaan. Siinä kuvataan yhden perheen naisia useamman sukupolven ja vuosikymmenen ajalta. Lähinnä kerronta liikkuu 1950-luvulla. Politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin puututaan mm. Somalian itsenäistymisestä kerrottaessa vuonna 1960. Aivan nykyaikaan asti kirjassa ei tulla.

Pääosassa kirjassa on kuitenkin tavallisten somalialaisten elämä ja etenkin naisten elämä. Päähenkilö on Khadija, fiksu ja terävä-älyinen nuori nainen, joka ei halua tyytyä naisille varattuun asemaan. Hän haluaa runoilla niin kuin miehet ja opiskella niin kuin pojat. Perinteinen naisen paikka lasten synnyttäjänä ja kasvattajana ei häntä kiehdo.

Elämä klaanien hallitsemalla Somalian maaseudulla on kuitenkin perinteiden ja taikauskon sävyttämää. Kuinka Khadian haaveet siinä maailmassa toteutuvat? Juuri tavallisen elämän ja perinteiden kuvaamisessa Farah on parhaimmillaan. Harvoin Suomessa on päässyt tutustumaan tällaiseen elämään.

Ei kommentteja: