torstai 21. elokuuta 2014

Tony Dunderfelt: Rakas parisuhde

Psykologi Tony Dunderfelt on koonnut ajatuksiaan parisuhteesta ja sen kehittymisestä pieneen kirjaseen. Teksti on suurelta osin peräisin Dunderfeltin aiemmasta, loppuunmyydystä kirjasta ”Parisuhteen kemia”, mutta tiivistetyssä muodossa. Hän ei yritäkään neuvoa tai ohjata parisuhteita, mutta haastaa lukijan pohtimaan omia arvojaan ja käyttäytymistään.

Kirja jakaa parisuhteen ja avioliiton mielenkiintoisesti kolmeen vaiheeseen. Kaikkia kolmea vaihetta esiintyy koko ajan, mutta kehitys kulkee I vaiheesta II kautta III vaiheeseen.

I vaihe on perinteinen maatalousyhteiskunnan macho mies – alistuva perheenäiti malli. II vaiheessa ollaan jo päädytty tietoyhteiskunnan tasa-arvoon ja keskusteluyhteyteen, mutta molempia jotenkin kyllästyttää. Transmoderni III vaihe on Dunderfeltin mukaan nyt tulossa, ja siihen liittyy suurempi henkinen yhteys ja molemminpuolinen halu uudistaa parisuhdetta. III vaihe on jotain niin uutta, että jokaisen täytynee löytää reittinsä yksin – tai kaksin. Kiinnostavaa mietittävää ja oivalluksia pieni kirja kyllä tarjoaa matkaevääksi.

Ei kommentteja: