tiistai 19. heinäkuuta 2016

Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa

Pierre Lemaitren kirjan tapahtumat sijoittuvat ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan Ranskassa. Sotilaat palaavat rintamalta sodittuaan vuosikausia: työpaikat ja tyttöystävät ovat joiltakin tänä aikana hävinneet. Sotilailla on vaikeita henkisiä ja fyysisiä vammoja. Kirjan päähenkilöinä ovat sotamiehet Albert ja Edouard sekä kapteeni Henri d'Aulnay-Pradelle.

Albert tutustuu sattumalta sotasairaalassa vaikeasti vammautuneeseen Edouardiin ja alkaa huolehtia tästä. Edouardilla on varakas perhe, mutta hän ei aiempien erimielisyyksien takia halua palata kotiin perheensä luo. Myös Edouardin vamma vaikuttaa siihen, että hän haluaa eristäytyä. Oman edun tavoittelija Henri taas tekee bisnestä kaatuneitten hautaamisesta. Edouard keksii mielettömän juonen muistomerkkien myynnillä rikastumisesta ja saa Albertin taivuteltua siihen mukaan. Albert kuvataan vähän avuttomaksi, ehkä yksinkertaiseksikin ja aloitekyvyttömäksi. Hän kuitenkin huolehtii Edouardista, onnistuu hankkimaan työpaikan ja vielä tyttöystävänkin.

Lemaitre kuvailee kaatuneiden siirtoa rintamalta joukkohaudoista Ranskaan ja sen jälkeen seurannutta valtavaa hautausurakkaa. Henri vastuutetaan siirrosta ja hautaamisesta ja sen hän tekeekin, yrittäen hyötyä siitä mahdollisimman paljon rahallisesti. Jotain todellisuuspohjaa kaatuneiden summittaisessa siirtämisessä sankarihautoihin ja työssä tapahtuneissa väärinkäytöksissä ilmeisesti on, päätellen kirjailijan loppusanoista.

Lemaitre on Ranskassa erittäin suosittu dekkarikirjailija. Näkemiin taivaassa on ensimmäinen Lemaitren kirjoittama historiallinen romaani, josta hänelle myönnettiinkin Goncourt-palkinto vuonna 2013. Edouardin vamman kuvailu ja kaatuneiden hautausurakka ovat aika groteskia luettavaa, mutta sinänsä mielenkiintoista Ranskan lähihistoriaa. Juonen mielikuvituksellisessa sommittelussa ja sujuvassa kerronnassa näkyy kirjailijan dekkaritausta.

Ei kommentteja: