torstai 18. tammikuuta 2018

Eowyn Ivey: Lumilapsi

Jo vuonna 2013 suomennettu kirja osui nyt vasta käteen. Kirjailija on alaskalainen ja kirjan takakansiliepeen mukaan elää hyvin samankaltaista elämää luonnon keskellä kuin kirjassa kuvataan.

Kirjan päähenkilöinä on lapseton pariskunta Mabel ja Jack, jotka ovat muuttaneet Alaskaan hakemaan muutosta elämäänsä. Taakse on jäänyt Mabelin keskenmeno ja toivo omista lapsista. Elämä 1920-luvulla pienellä maanviljelystilalla on rankkaa ja toimeentulo niukkaa. Alaskan talvet ovat kovia ja kesä lyhyt.

Eräänä talvipäivänä mökin pihapiiriin kuitenkin ilmestyy pieni tyttö, kuin keiju. Pitkän aikaa Mabel ja Jack eivät oikein tiedä, onko lapsi todellinen vai ei. Jotain taianomaista tytössä onkin, vaikka hän elää monta vuotta puolittain Mabelin ja Jackin kanssa, puolittain vuorilla. Faina-tyttö ilmestyy aina kun pakkaset tulevat ja lunta alkaa sataa, ja lähtee taas kesäksi vuorille.

Kirja oli oikein mukava lukukokemus, varsinkin näin talviseen aikaan. Alaskan ankara luonto kuvataan hienosti, samoin metsästys elinkeinona ja edellytyksenä hengissä pysymiselle. Kirjassa kuvataan myös lämpimästi päähenkilöiden suhdetta toisiinsa ja hersyvästi täysin toisen tyyppistä naapuriperhettä. Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja: