keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Heidi Köngäs: Sandra

Heidi Köngäs on kirjoittanut kirjan vuosien 1917 - 1918 tapahtumista torpparin vaimon Sandran näkökulmasta. Sandra ja miehensä Janne saavat torpan kontrahdin jostakin Ruoveden tienoilta. He menevät naimisiin, rakentavat torpan ja saavat liudan lapsia. Keväällä 1918 punaisten ja valkoisten liikehdintä alueella kiihtyy, ollaanhan aika lähellä Tamperetta. Janne joutuu pakko-otetuksi punaisten joukkoihin ja vangitaan keväällä.

Kirjassa kuvataan torppareiden ja ylipäätään maalla asuvien elämää ja toimeentuloa tuohon aikaan. Jannen sisko Lyyti on kaupungissa piikana ja sitä kautta päästään kurkistamaan myös kaupungissa työtä tekevien palkollisten ja herrasväen elämään. Heidi Köngäs kertoo torppareiden työvelvoitteista ja siitä, kuinka yksinkertaista ja vaikeaa elämä ja toimeentulo on ollut. Tuohon aikaan sattui vielä pahoja katovuosia, viljaa ei saatu ja talvella nähtiin nälkää.

Sodan jälkiselvittelyjä kuvataan myös ja ne ovat aika rankkaa luettavaa Jannen päätyessä lopulta Lappeenrantaan vankileirille. Sandra on sitkeä nainen ja pärjää lapsinensa sota-ajan ja saa lopulta Jannensakin takaisin.

Tiiviissä alle 300-sivuisessa kirjassa on kaikki kohdallaan. Suosittelen rankasta aiheesta huolimatta!

Ei kommentteja: