Minna Rytisalo on kirjoittanut Minna Canthin Jyväskylän vuosista romaanin. Kirjan tapahtumissa ja henkilöissä on joitakin kiinnekohtia todellisuuteen, kuten Rytisalo jälkisanoissaan kirjoittaa. Enimmäkseen kirjailija on kuitenkin heittäytynyt kuvittelemaan, millaista naisen elämä 1860-luvulla oli. Naisen osana oli edelleen mennä naimisiin, saada lapsia, hoitaa ja huoltaa miestään, perhettään ja talouttaan. Jos haikaili muuta, sai hankalan ihmisen maineen.
Minna Canth lähti Kuopiosta Jyväskylään opettajaseminaariin, jossa Uno Cygnaeus aloitti tuolloin myös naisten kouluttamisen. Koulun käynnistä huolimatta naiset pyrkivät hyviin naimisiin. Minnalle käy samoin: hän jättää seminaarin kesken ja perustaa perheen lehtori Ferdinand Canthin kanssa, jää kotiin ja saa 7 lasta.
Kuten tiedämme, tämä ei kuitenkaan Minnalle riittänyt. Pikku hiljaa hän hakee omaa tietään vaikuttaa ja alkaa kirjoittaa. Ilman miehensä tukea se ei olisi varmaan onnistunut. Kirja päättyy siihen, kun Minna jää yksin ja muuttaa takaisin Kuopioon. Siitä hänen oma uransa vasta alkaa.
Kirjaa lukiessa alussa miettii, mikä on totta ja mikä ei. Vähitellen sen kuitenkin unohtaa ja melkein unohtaa senkin, kuka kirjan päähenkilö todellisuudessa oli. Niin kiehtovasti Rytisalo kertoo naisen elämästä, perheestä ja Minnan pyrkimyksistä. Suurella lämmöllä ja rakkaudella kirjailija kertoo myös Minnan ja miehensä Ferdinandin rakkaudesta, ymmärryksestä ja ystävyydestä toisiaan kohtaan.
Miten viehättävä kirja!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti