tiistai 2. lokakuuta 2018

Tommi Kinnunen: Pintti

Tommi Kinnunen on siirtynyt uusiin maisemiin ja ihmisiin Pintti-kirjassaan. Kolmenpäivänromaanin tapahtumat sijoittuvat johonkin eteläiseen Suomeen, kylään, jonka ihmisten elämä pyörii lasitehtaan ympärillä. Tapahtuma-aikana on yksittäiset päivät vuosina 1949 - 1951, mutta takautumien kautta kerronta ulottuu myös kauemmas menneisyyteen.

Päähenkilöinä kirjassa ovat Tyynelän lasinpuhaltajaperheen lapset Jussi, Helmi ja Raili. Kukin heistä on vuorollaan päähenkilönä ja kertojana yhden päivän ajan. Taas Tommi Kinnunen kirjoittaa lämpimästi ja ymmärtäen tavallisista, vähän vajavaisistakin ihmisistä, jotka yrittävät selviytyä elämässä päivästä toiseen. Kaikkia asioita ei selitetä auki vaan paljon jätetään lukijan ymmärryksen varaan.

Juonen kuljetus on hienoa ja yllättävää, samoin kirjan luontokuvaukset. Päähenkilöitä kuvataan mm. näin: "Vaatii enemmän vaivaa tehdä jotakin kuin olla tekemättä. On helpompi jäädä kuin lähteä, yksinkertaisempi vaieta kuin puhua." Tyynelän perheen tapana on ollut olla puhumatta asioista ja vetäytyä. Vaikka kirjan pohjasävy on hieman surullinen, mahtuu kirjaan kuitenkin mukaan myös lämmintä huumoria. Hieno kirja taas Kinnuselta!

Ei kommentteja: