tiistai 4. kesäkuuta 2019

Niina Miettinen: Suopursu

Niina Miettinen oli minulle kirjailijana uusi tuttavuus ja oikein ilahduttava sellainen! Kirjan päähenkilö on Olga, joka tupsahtaa pohjoiskarjalaiseen pikkukylään kukkakauppaan sijaiseksi. Olgan on opettanut puutarhuriksi Sasa, jonka luota Olga haluaa pois, hakee muutosta elämäänsä.

Yhtä tärkeitä päähenkilöitä kuin Olga ovat sisarukset Anja, Pietari ja Hannu. Anja ja Pietari ovat jääneet asumaan kotitilaa, Hannu asuu lähellä ja taiteilee. Pietari kohtelee huonosti molempia sisaruksiaan, on kohdellut lapsesta asti. Kovin kummoisia elämän eväitä ei sisaruksista kukaan ole kotoaan saanut. Tarkemmin kirjassa kuvataan Hannun opiskeluvuosia Helsingissä ja hänen vaikeuksiaan, myös Anjan nuoruuteen palataan. Pietari jää sisaruksista vieraammaksi.

Olga ajautuu tekemisiin sisarusten kanssa ja Hannun kanssa suhteeseen. Vaikka he ovat kaikki jollakin lailla rikki, he kasvavat pitämään toisistaan huolta. Kirjailija nivoo loppupuolella juoneen yllättävän käänteen, joka on kuitenkin looginen. Vaikka kirjan sävy on hieman alakuloinen, se saa voimaa ihmisten lämpimistä kohtaamisista. Ja päätös on rohkaiseva ja tulevaisuuteen katsova.

Ei kommentteja: