tiistai 28. toukokuuta 2019

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Sally Rooneyn esikoisteoksen tapahtumat sijoittuvat Irlantiin. Kertoja on parikymppinen opiskelijatyttö Frances, joka kirjoittaa omia tekstejä opiskelujen ohessa. Yhdessä parhaan kaverinsa ja entisen tyttöystävänsä Bobbin kanssa Frances esittää lavarunoutta ja elää tavallista opiskelijaelämää.

Sattumalta tytöt tutustuvat vanhempaan pariskuntaan Melissaan ja Nickiin, ja Francesin ja Nickin välille syntyy suhde. Kirjassa Frances kuvaa ihmisten välisiä keskusteluja ja jännitteitä. Ryhmätilanteissa hän on usein ulkopuolinen tarkkailija, kun taas Bobbi loistaa ja keskustelee älykkäästi aiheesta kuin aiheesta.

Ihmisten erilaiset taustat vaikuttavat arkipäivän sujumiseen: Bobby ja Nick ovat varakkaista perheistä, joilla ei koskaan ole pulaa mistään; Frances taas on täysin riippuvainen alkoholisoituneen isänsä kuukausirahasta. Francesin elämää varjostaa myös epämääräiset kivut, joiden syytä selvitellään.

Teoksen nimen mukaisesti kirjassa keskustellaan koko ajan, tai sitten Frances käy päänsä sisäisiä keskusteluja. Vaikka keskustelut käydään ystävien välillä, ne eivät aina ole kovin ystävällisiä.

Rooney kirjoittaa hienosti - kirja onkin palkittu ja sen käännösoikeudet on myyty useille kielille. Tällainen keski-ikäinen täti hieman vierasti tarkkaan kuvattuja seksikohtauksia. Toisaalta ihailin nuorten naisten älykkyyttä, toisaalta taas nuorten kipuilut perheasioiden, rakkauden, ystävyyden, rahan ja terveyden kanssa herättivät empatiaa ja muistoja omasta nuoruudesta.

Ei kommentteja: