maanantai 30. joulukuuta 2019

Elina Hirvonen: Punainen myrsky

Pidän kovasti Elina Hirvosen kirjoista, niin tästä uusimmastakin. Punainen myrsky on irakilaisen maahanmuuttajan tarina. Tarina alkaa pojan syntyessä 1980-luvulla Bagdadissa - tai itse asiassa jo aikaisemmin 1950-luvulla pojan äidin tarinasta.

Irakissa hallinto on vaihtunut monesti ja sitä vastustavien osa on ollut karu. Tarinan alkaessa perhe kätkee miehen, jota vallanpitäjät jahtaavat. Myöhemmin sama mies, kertojapojan isä, joutuu vuosiksi vankilaan, jossa tietoja ja tunnustuksia yritetään saada hirvittävillä keinoilla.

1950-luvun vallankaappauksen jälkeen hallitsijoita on ollut useita, pahimpana ja pisimpänä Saddam Husseinin kausi. Kirjassa asioista kerrotaan perheen näkökulmasta. Ensin joudutaan lähtemään pakoon Bagdadista muualle Irakiin, sitten pakolaisleirille Saudi-Arabiaan ja sieltä edelleen Suomeen.

Näkökulma on enimmäkseen pienen pojan, josta kasvaa Suomessa aikuinen. Poika ihmettelee näkemäänsä ja kokemaansa kasvaessaan ja perheen siirtyessä maasta toiseen. Isä on perheessä tärkeä, vaikka onkin pitkiä aikoja poissa, ja äiti joutuu sinä aikana huolehtimaan kaikesta.

Vasta kirjan lopussa olevissa jälkisanoissa Elina Hirvonen kertoo, että romaani perustuu Hussein al-Taeen lapsuudenperheen tarinoihin. Kirjoitustyöstä oli sovittu jo vuonna 2015, jolloin Elina Hirvonen ja al-Taee olivat soipineet, että Hirvonen kirjoittaa al-Taeen tarinoiden pohjalta syntyvistä kaunokirjallisista henkilöistä ja maailmasta, ei al-Taeen perheestä.

Ei kommentteja: